PRZEPIS
wstecz

WEGAŃSKI OMLET Z WARZYWAMI

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 1 porcja vEGGs Omelette (odpowiednik 2 jaj)
  • 2 łyżeczki salsy z suszonych pomidorów
  • 3 falafele
  • 4 zielone szparagi
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 3 pieczarki
  • 30 gcebuli
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Omlet

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj vEGGs Omelette zgodnie z zaleceniami producenta. Weź 12 g (22 ml) proszku vEGGs, dodaj 2,5 łyżki (37 ml) wody i 0,5 łyżeczki (2,5 ml) oleju. Dokładnie wymieszaj. Stosuj jak jajko kurze.
  2. Pieczarki pokrój w półplastry, a cebulę w piórka.
  3. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj pieczarki, dopraw do smaku i smaż przez chwilę.
  4. Wlej vEGGs Omelette i smaż jak omlet. 
  5. Szparagi oczyść i podsmaż.
  6. Falafele usmaż we frytkownicy albo podgrzej w piecu konwekcyjnym.
  7. Serwuj omlet z salsą z suszonych pomidorów, ćwiartkami falafeli, szparagami i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki (10 porcji)
  • 600 gpulpy pomidorowej
  • 300 gsuszonych pomidorów
  • 150 gkaparów
  • 70 gsuszonej żurawiny
  • 50 gmiodu
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • Wiberg Curry Orange
  • cukier
  • sól

Salsa z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Suszone pomidory, kapary i żurawinę posiekaj, połącz z pulpą pomidorową.
  2. Dodaj posiekany czosnek i dopraw do smaku.
  3. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.