WEGAŃSKI WELLINGTON
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 200 gseitanu
- 100 gposiekanej szalotki
- 10 gposiekanego czosnku
- 50 gposiekanych grzybów pasta mix
- 100 gugotowanego ryżu czerwonego
- 100 gugotowanych buraków
- 100 gczerwonej fasoli z puszki, odsączonej
- 50 gmielonych orzechów nerkowca
- 30 mlsosu sojowego
- 20 mlsosu worcester
- 30 mlsyropu z agawy
- 5 gmusztardy w proszku
- 20 mloliwy pomace
- 2,5 gświeżego tymianku
- 1,25 gwędzonej papryki, chili, mielonego kminu
- 1,25 gcynamonu
- sól, pieprz
Farsz wegański
Sposób przygotowania
- Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj czosnek, grzyby i tymianek.
- Odparuj płyn. Następnie zdeglasuj sosem sojowym i worcesterem, ostudź.
- Przełóż do blendera, dodaj seitan, ryż, buraki, fasolę, orzechy nerkowca, syrop z agawy, musztardę w proszku i przyprawy.
- Zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 250 ggrzybów pasta mix
- 50 gszalotki
- 5 gczosnku
- 20 mloliwy pomace
- 2,5 gświeżego tymianku
- sól, pieprz
Duxelles – farsz grzybowy
Sposób przygotowania
- Grzyby, szalotkę i czosnek zmiksuj w blenderze na pastę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj zmiksowane grzyby i tymianek, smaż, aż płyn z grzybów odparuje.
- Dopraw solą i pieprzem, ostudź.
- 1 płat ciasta na strudel
- 30 gmusztardy dijon
- 20 mlnapoju owsianego
- 10 mlsyropu z agawy
Wellington
Sposób przygotowania
- Z farszu wegańskiego uformuj wałek na kształt polędwicy wołowej, posmaruj go musztardą.
- Rozłóż płat ciasta na strudel, nałóż masę grzybową, rozprowadź odpowiednio do długości i obwodu wałka uformowanego z farszu.
- Ciasto posmaruj napojem owsianym wymieszanym z syropem z agawy i umieść na nim wegańską „polędwicę”.
- Zawiń, zakładając boki, i jeszcze raz posmaruj mieszanką napoju i syropu.
- Piecz w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut.
- 100 glekko posiekanych grzybów pasta mix
- 20 gposiekanych suszonych pomidorów
- 2,5 gposiekanej natki pietruszki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 20 gposiekanych orzechów nerkowca
- 20 gpasty pieczarkowo-truflowej
- 4 kwiatycukinii
- 50 gmieszanki tempura
- 20 mloliwy pomace
- sól ziołowa WIBERG, pieprz
Faszerowane kwiaty cukinii
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Podsmaż grzyby, odparuj płyn, następnie dodaj czosnek, suszone pomidory, orzechy i natkę pietruszki.
- Dopraw solą i pieprzem, ostudź i dodaj pastę truflową.
- Kwiaty cukinii zanurz na 2 sekundy we wrzątku, aby zrobiły się plastyczne.
- Tak przygotowane faszeruj grzybami.
- Mieszankę tempura połącz z zimną wodą na rzadkie ciasto.
- Kwiaty cukinii zanurzaj w cieście i smaż w głębokim oleju.
- 100 gszalotki
- 20 gczosnku
- 100 gselera naciowego
- 100 gmarchewki
- 50 gkorzenia pietruszki
- 20 gziół prowansalskich
- 250 mlczerwonego wina
- 500 mlbulionu warzywnego
- 20 mlsosu sojowego
- 20 mlsosu worcester
- 20 mloliwy pomace
- 20 gcukru
- sól, pieprz
Sos z czerwonego wina
Sposób przygotowania
- Szalotkę, czosnek i włoszczyznę posiekaj w grube kawałki i smaż około 15 minut na oliwie, aż zrobią się brązowe.
- Wlej czerwone wino, gotuj około 5 minut, dodaj bulion, zioła i pozostałe składniki.
- Zredukuj do połowy. Przecedź i zagęść mąką kukurydzianą wymieszaną z wodą.
- Dopraw do smaku.
- 2 oczyszczone pory
- 10 mloliwy z oliwek
- 8 marchewek mini
- 8 świeżych szparagów
- 8 strąków groszku cukrowego
- 4 cukinie mini
- 20 grzybów pasta mix
- 30 goliwy pomace
- sól, pieprz
Por pieczony z młodymi warzywami
Sposób przygotowania
- Por posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
- Piecz w temperaturze 250°C do momentu, aż zewnętrzne liście staną się mocno brązowe.
- Przełóż do miski, przykryj folią i trzymaj w cieple.
- Oczyszczone młode warzywa pokrój w mniejsze kawałki i zblanszuj.
- Następnie przesmaż grzyby i warzywa na patelni – tak, żeby były ciepłe – i dopraw solą i pieprzem.
- 30 gkaszy gryczanej
- 30 gpurée z groszku
- 10 gdzikich ziół
- sól, pieprz
Wykończenie
Sposób przygotowania
- Kaszę gryczaną ugotuj al dente i odcedź.
- Susz w piekarniku rozgrzanym do 80°C, aż znowu będzie sypka, po czym smaż na gorącym tłuszczu jak popcorn.
- Purée z groszku podgrzej i dopraw do smaku.
- Pokrój wellington w plastry, a por wzdłuż – nie przecinając go do końca.
- Wewnątrz pora ułóż ciepłe jarzyny i posyp je prażoną kaszą.
- Pozostałe elementy ułóż dekoracyjnie, z wyczuciem.