PRZEPIS
wstecz

WEGAŃSKIE PÂTÉ Z KONFITURĄ ŻURAWINOWĄ I CHLEBKIEM SCHIACCIATA

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 200 gbrązowych pieczarek
  • 150 gnerkowców
  • 100 gorzechów włoskich
  • 100 gcebuli
  • 50 mlczerwonego wina
  • 30 gsuszonych borowików
  • 10 gczosnku
  • 10 gpłatków drożdżowych
  • 10 gsosu sojowego
  • 5 gpasty miso
  • 0,5 ggumy ksantanowej
  • 1 gałązka tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wegańskie pâté

Sposób przygotowania:

  1. Suszone borowiki zalej wrzątkiem.

  2. W osobnym naczyniu zalej wrzątkiem nerkowce oraz orzechy włoskie. 

  3. Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Podsmaż z tymiankiem na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

  4. Dodaj pokrojone pieczarki, podsmaż.

  5. Odcedź i pokrój suszone grzyby. Wrzuć do smażących się pieczarek.

  6. Dodaj czerwone wino. Zredukuj. 

  7. Zawartość patelni wystudź i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj odcedzone orzechy i pozostałe składniki. 

  8. Blenduj do uzyskania gładkiej masy. 

  9. W restauracyjnej wersji dania przełóż masę do blaszki wyłożonej folią spożywczą. Włóż do szokówki i poczekaj, aż masa stężeje na tyle, żeby można było wykroić z niej równe porcje. 

  10. W formule finger food wyszprycuj masę do małych kokilek.

Składniki
  • 600 gjabłek
  • 4 gpektyny
  • 1 gagaru
  • sok z cytryny

Mus jabłkowy

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka przekrój i oczyść z gniazd nasiennych. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Piecz z opcją parowania w temperaturze 180°C przez 25 minut. 

  3. Upieczone jabłka zblenduj, dodaj sok z cytryny, pektynę i agar.

  4. Przełóż do rondla, podgrzej do temperatury ok. 80°C. Gotuj.  

  5. Mus przetrzyj przez sito i przełóż do dyspensera.

Składniki
  • 500 gmrożonej żurawiny
  • 100 gcukru
  • 50 mlczerwonego wina

Konfitura z żurawiny

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę wrzuć do rondla. Dodaj cukier i czerwone wino. 

  2. Gotuj do momentu zredukowania płynu.

Składniki
  • schiacciata
  • oliwa z oliwek

Schiacciata

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożony chleb schiacciata pokrój na krajalnicy na cienkie kromki.

  2. Rozłóż je na blaszce, skrop oliwą z oliwek, piecz przez 4-5 minut w temperaturze 180°C.

Składniki
  • mikrozioła
  • schiacciata
  • liście brukselki

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Serwuj jako przystawkę lub w formule finger food.