WEGAŃSKIE PÂTÉ Z KONFITURĄ ŻURAWINOWĄ I CHLEBKIEM SCHIACCIATA

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 200 gbrązowych pieczarek
- 150 gnerkowców
- 100 gorzechów włoskich
- 100 gcebuli
- 50 mlczerwonego wina
- 30 gsuszonych borowików
- 10 gczosnku
- 10 gpłatków drożdżowych
- 10 gsosu sojowego
- 5 gpasty miso
- 0,5 ggumy ksantanowej
- 1 gałązka tymianku
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- olej do smażenia
Wegańskie pâté
Sposób przygotowania:
-
Suszone borowiki zalej wrzątkiem.
-
W osobnym naczyniu zalej wrzątkiem nerkowce oraz orzechy włoskie.
-
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Podsmaż z tymiankiem na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
-
Dodaj pokrojone pieczarki, podsmaż.
-
Odcedź i pokrój suszone grzyby. Wrzuć do smażących się pieczarek.
-
Dodaj czerwone wino. Zredukuj.
-
Zawartość patelni wystudź i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj odcedzone orzechy i pozostałe składniki.
-
Blenduj do uzyskania gładkiej masy.
-
W restauracyjnej wersji dania przełóż masę do blaszki wyłożonej folią spożywczą. Włóż do szokówki i poczekaj, aż masa stężeje na tyle, żeby można było wykroić z niej równe porcje.
-
W formule finger food wyszprycuj masę do małych kokilek.
- 600 gjabłek
- 4 gpektyny
- 1 gagaru
- sok z cytryny
Mus jabłkowy
Sposób przygotowania:
-
Jabłka przekrój i oczyść z gniazd nasiennych. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Piecz z opcją parowania w temperaturze 180°C przez 25 minut.
-
Upieczone jabłka zblenduj, dodaj sok z cytryny, pektynę i agar.
-
Przełóż do rondla, podgrzej do temperatury ok. 80°C. Gotuj.
-
Mus przetrzyj przez sito i przełóż do dyspensera.
- 500 gmrożonej żurawiny
- 100 gcukru
- 50 mlczerwonego wina
Konfitura z żurawiny
Sposób przygotowania:
-
Żurawinę wrzuć do rondla. Dodaj cukier i czerwone wino.
-
Gotuj do momentu zredukowania płynu.
- schiacciata
- oliwa z oliwek
Schiacciata
Sposób przygotowania:
-
Zamrożony chleb schiacciata pokrój na krajalnicy na cienkie kromki.
-
Rozłóż je na blaszce, skrop oliwą z oliwek, piecz przez 4-5 minut w temperaturze 180°C.
- mikrozioła
- schiacciata
- liście brukselki