WEGE SCHIACCIATA NA CHRUPIĄCO Z GYROSEM, KALAFIOREM GOCHUJANG I TAHINI
Autor przepisu: Przemysław Szałczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 500 gKu*czaka gyros Plantway
- 100 gBoc*ku Plantway
- olej do smażenia
Ku*czak i Boc*ek
Sposób przygotowania:
- Ku*czaka podsmaż na oleju na rozgrzanej patelni, tak by każdy z kawałków był równomiernie zarumieniony. Osusz na ręczniku papierowym.
-
Boc*ek smaż przez około 4-5 minut aż do uzyskania "skwarków". Osusz je na ręczniku papierowym.
-
Podczas wypiekania schiacciaty pogrzewaj gyros w piecu przez około 3 minuty, a Boc*ek przez około minutę.
- 1 kalafior
- skrobia kukurydziana
- olej do smażenia
- 2 łyżki pasty gochujang
- 1 łyżka oliwy z oliwek Monini
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
- 50 mlwody
- prażony sezam
Kalafior glazurowany w paście gochujang z prażonym sezamem
Sposób przygotowania:
- Kalafior podziel na różyczki. Ugotuj je w osolonej, wrzącej wodzie, tak by pozostały jędrne. Ważne jest by ich nie rozgotować! Osusz dokładnie na ręczniku papierowym.
- Każdą różyczkę obtocz dokładnie w skrobi kukurydzianej. Nadmiar możesz usunąć za pomocą sitka.
- Smaż na rozgrzanej patelni na oleju aż będą chrupiące. Odsącz na papierze.
- W międzyczasie przygotuj glazurę: w misce wymieszaj pastę gochujang, oliwę z oliwek, miód, sos sojowy oraz wodę.
- Delikatnie rozgrzej glazurę na patelni i wrzuć do niej obsmażonego kalafiora, tak by dokładnie pokryć go sosem. Posyp całość prażonym sezamem.
- 4 łyżki pasty tahini
- 4 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego lub syropu klonowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- sok z jednej cytryny
- imbir mielony do przyprawienia
Sos tahini
Wszystkie składniki sosu wymieszaj, najlepiej za pomocą blendera ręcznego lub Thermomiksa.
Sos przełóż do dyspensera.