PRZEPIS
wstecz

WEGE SCHIACCIATA NA CHRUPIĄCO Z GYROSEM, KALAFIOREM GOCHUJANG I TAHINI

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 500 gKu*czaka gyros Plantway
  • 100 gBoc*ku Plantway
  • olej do smażenia

Ku*czak i Boc*ek

Sposób przygotowania:

  1. Ku*czaka podsmaż na oleju na rozgrzanej patelni, tak by każdy z kawałków był równomiernie zarumieniony. Osusz na ręczniku papierowym. 
  2. Boc*ek smaż przez około 4-5 minut aż do uzyskania "skwarków". Osusz je na ręczniku papierowym.

  3. Podczas wypiekania schiacciaty pogrzewaj gyros w piecu przez około 3 minuty, a Boc*ek przez około minutę.

Składniki
  • 1 kalafior
  • skrobia kukurydziana
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Monini
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
  • 50 mlwody
  • prażony sezam

Kalafior glazurowany w paście gochujang z prażonym sezamem

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na różyczki. Ugotuj je w osolonej, wrzącej wodzie, tak by pozostały jędrne. Ważne jest by ich nie rozgotować! Osusz dokładnie na ręczniku papierowym.
  2. Każdą różyczkę obtocz dokładnie w skrobi kukurydzianej. Nadmiar możesz usunąć za pomocą sitka.
  3. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju aż będą chrupiące. Odsącz na papierze.
  4. W międzyczasie przygotuj glazurę: w misce wymieszaj pastę gochujang, oliwę z oliwek, miód, sos sojowy oraz wodę.
  5. Delikatnie rozgrzej glazurę na patelni i wrzuć do niej obsmażonego kalafiora, tak by dokładnie pokryć go sosem. Posyp całość prażonym sezamem.
Składniki
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego lub syropu klonowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • sok z jednej cytryny
  • imbir mielony do przyprawienia

Sos tahini

Wszystkie składniki sosu wymieszaj, najlepiej za pomocą blendera ręcznego lub Thermomiksa.
Sos przełóż do dyspensera.