PRZEPIS
wstecz

WEGEPIECZEŃ ALPEJSKA Z ZIEMNIAKAMI PIECZONYMI W SOLI, KARMELIZOWANYMI BOROWIKAMI I GALARETKĄ Z CZERWONEGO WINA

Autor przepisu: Emil Dziubak, Unilever Food Solution

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 500 gmąki
  • 200 gPhase Gold
  • 200 gnapoju roślinnego lub wody
  • 8 gsoli

Kruche ciasto wegetariańskie

Sposób przygotowania:

  1. Do miski lub na stolnicę wysyp mąkę, sól i zrób wgłębienie. Dodaj napój roślinny i wymieszaj, dodaj  Phase Gold i ponownie szybko wymieszaj.
  2. Przygotowane ciasto zafoliuj i schłódź. 
Składniki
  • 10 szt.Jak Burger The Vegetarian Butcher
  • 100 ggrzybów mrożonych
  • 100 gbiałej cebuli
  • 100 goleju
  • 10 gprimerby grzybowej Knorr Professional
  • 1 kruche ciasto (z przepisu wyżej)

Wegepieczeń alpejska

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź Jak Burger The Vegetarian Butcher.
  2. Pokrój cebulę i grzyby w kostkę, następnie usmaż na patelni i dopraw primerbą grzybową.
  3. Jak Burgera wymieszaj z usmażonymi grzybami i cebulą i wyrób jak masę mięsną.
  4. Wyłóż keksówkę kruchym ciastem i zapiecz przez około 10 minut. 
  5. Na kruche ciasto wyłóż wcześniej przygotowaną masę. Całość piecz w piekarniku przez około 20 minut w 165°C.
Składniki
  • 300 mlsłodkiego czerwonego wina
  • 10 mlsyropu (może być malinowy)
  • 10 gprimerby prowansalskiej Knorr Professional
  • 4,5 gagaru

Galaretka z czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  1. Do wina dodaj syrop, primerbę prowansalską i agar. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut, aby agar się rozpuścił. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Pieczeń polej po wierzchu porcją stygnącego wina, resztę wlej do foremek.
  3. Pozostaw do stężenia i wyporcjuj.
Składniki
  • 10 ziemniaków
  • 300 gsoli
  • 50 gmąki pszennej

Ziemniaki pieczone w soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj dokładnie i pozostaw w wodzie.
  2. Sól wymieszaj z mąką. 
  3. Mokre ziemniaki obtocz w panierce z soli i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. 
  4. Blaszkę włóż do pieca rozgrzanego do 175°C. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków.
Składniki
  • 500 gborowików
  • 10 gcukru
  • 10 gprimerby grzybowej Knorr Professional
  • 2 gsoli
  • 100 mloleju

Karmelizowane borowiki

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść (jeżeli korzystasz z mrożonych, to uprzednio je rozmroź) i przekrój wzdłuż na połówki.
  2. Na rozgrzanej patelni skarmelizuj borowiki, następnie dopraw do smaku pozostałymi składnikami.
Sposób podania
Pieczeń podgrzej i wyporcjuj. Podawaj z przekrojonym na pół ziemniakiem pieczonym w soli, karmelizowanymi borowikami oraz galaretką z czerwonego wina. Udekoruj świeżymi ziołami i kwiatami jadalnymi. Z pozostałej masy Jak Burgera możesz uformować kulkę, zapanierować w panko, usmażyć na głębokim tłuszczu i dodać jako element dekoracyjny dania.