WEGEPIECZEŃ ALPEJSKA Z ZIEMNIAKAMI PIECZONYMI W SOLI, KARMELIZOWANYMI BOROWIKAMI I GALARETKĄ Z CZERWONEGO WINA
Autor przepisu: Emil Dziubak, Unilever Food Solution
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 500 gmąki
- 200 gPhase Gold
- 200 gnapoju roślinnego lub wody
- 8 gsoli
Kruche ciasto wegetariańskie
Sposób przygotowania:
- Do miski lub na stolnicę wysyp mąkę, sól i zrób wgłębienie. Dodaj napój roślinny i wymieszaj, dodaj Phase Gold i ponownie szybko wymieszaj.
- Przygotowane ciasto zafoliuj i schłódź.
- 10 szt.Jak Burger The Vegetarian Butcher
- 100 ggrzybów mrożonych
- 100 gbiałej cebuli
- 100 goleju
- 10 gprimerby grzybowej Knorr Professional
- 1 kruche ciasto (z przepisu wyżej)
Wegepieczeń alpejska
Sposób przygotowania:
- Rozmroź Jak Burger The Vegetarian Butcher.
- Pokrój cebulę i grzyby w kostkę, następnie usmaż na patelni i dopraw primerbą grzybową.
- Jak Burgera wymieszaj z usmażonymi grzybami i cebulą i wyrób jak masę mięsną.
- Wyłóż keksówkę kruchym ciastem i zapiecz przez około 10 minut.
- Na kruche ciasto wyłóż wcześniej przygotowaną masę. Całość piecz w piekarniku przez około 20 minut w 165°C.
- 300 mlsłodkiego czerwonego wina
- 10 mlsyropu (może być malinowy)
- 10 gprimerby prowansalskiej Knorr Professional
- 4,5 gagaru
Galaretka z czerwonego wina
Sposób przygotowania:
- Do wina dodaj syrop, primerbę prowansalską i agar. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut, aby agar się rozpuścił. Odstaw do wystygnięcia.
- Pieczeń polej po wierzchu porcją stygnącego wina, resztę wlej do foremek.
- Pozostaw do stężenia i wyporcjuj.
- 10 ziemniaków
- 300 gsoli
- 50 gmąki pszennej
Ziemniaki pieczone w soli
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj dokładnie i pozostaw w wodzie.
- Sól wymieszaj z mąką.
- Mokre ziemniaki obtocz w panierce z soli i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Blaszkę włóż do pieca rozgrzanego do 175°C. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków.
- 500 gborowików
- 10 gcukru
- 10 gprimerby grzybowej Knorr Professional
- 2 gsoli
- 100 mloleju
Karmelizowane borowiki
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść (jeżeli korzystasz z mrożonych, to uprzednio je rozmroź) i przekrój wzdłuż na połówki.
- Na rozgrzanej patelni skarmelizuj borowiki, następnie dopraw do smaku pozostałymi składnikami.
Pieczeń podgrzej i wyporcjuj.
Podawaj z przekrojonym na pół ziemniakiem pieczonym w soli, karmelizowanymi borowikami oraz galaretką z czerwonego wina. Udekoruj świeżymi ziołami i kwiatami jadalnymi.
Z pozostałej masy Jak Burgera możesz uformować kulkę, zapanierować w panko, usmażyć na głębokim tłuszczu i dodać jako element dekoracyjny dania.