PRZEPIS
wstecz

WIOSENNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM, POMARAŃCZAMI I JADALNYMI KWIATAMI

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgfiletów z piersi kurczaka
  • 800 gpomidorków koktajlowych
  • 400 gkukurydzy
  • 3 awokado
  • 3 sałaty rzymskie
  • 3 pomarańcze
  • 1 czerwona cebula
  • kumin
  • sól
  • pieprz

Sałatka

Sposób przygotowania:

  1. Filety z piersi kurczaka zamarynuj w soli, pieprzu i kuminie. Obsmaż z każdej strony. 

  2. Tak przygotowane mięso włóż do pieca rozgrzanego do temperatury 160°C na około 10 minut.

  3. Po wystudzeniu pokrój mięso w plastry.

  4. Sałatę porwij, wymieszaj z warzywami, awokado i filecikami z pomarańczy.

Składniki
  • 120 goliwy z oliwek
  • 60 gsoku z limonki
  • 30 gmiodu
  • 2 ząbki czosnku

Dressing

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki.

  2. Gotowym dressingiem polej sałatę.

Składniki
  • jadalne kwiaty
  • mikrozioła

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.