PRZEPIS
wstecz

WOLNO GOTOWANA GĘŚ NA MAŚLANEJ BRIOCHE, Z ZIOŁOWYM AKCENTEM

ges brioche
ges brioche

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 12

Składniki
  • 6 udek z gęsi
  • 2 lsmalcu z gęsi
  • przyprawa do gęsi Wiberg
  • Wiberg Curry Delhi
  • świeży tymianek

Gęś

Sposób przygotowania:

  1. Gęsie udka oczyść, natrzyj od strony wewnętrznej przyprawami Wiberg i świeżym tymiankiem i ułóż w brytfance skórą do góry. Brytfankę wstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Wyjmij naczynie z lodówki i zalej mięso gęsim smalcem, tak by całość była przykryta.
  3. Wstaw do pieca nagrzanego do 78°C na 7-8 godzin.
Składniki
  • 600 gbiałej cebuli
  • 600 mljusu drobiowego Star Culinar
  • 200 mlbiałego wina
  • oliwa
  • chili
  • ziarna kolendry
  • świeży tymianek

Cebula z jusem drobiowym

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w paski i usmaż na patelni z dodatkiem ziaren kolendry, chili, świeżego tymianku i niewielkiej ilości oliwy, do uzyskania złocistego koloru.
  2. Dodaj wino i zredukuj do połowy objętości.
  3. Wlej jus i chwilę gotuj.
Składniki
  • świeża kolendra
  • maślana brioche
  • ser Szafir
  • borówka brusznica w żelu

Wykończenie

  1. Konfitowane udko wyluzuj z kości, rozdrobnij i dodaj do cebuli. Dopraw świeżą kolendrą.
  2. Mięso z cebulą nałóż na stostowaną brioche.
  3. Posyp drobno startym serem i opal palnikiem gazowym do uzyskania aromatu mocnego spieczenia.
  4. Podawaj z borówkami.