WOLNO GOTOWANA GĘŚ NA MAŚLANEJ BRIOCHE, Z ZIOŁOWYM AKCENTEM
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 12
- 6 udek z gęsi
- 2 lsmalcu z gęsi
- przyprawa do gęsi Wiberg
- Wiberg Curry Delhi
- świeży tymianek
Gęś
Sposób przygotowania:
- Gęsie udka oczyść, natrzyj od strony wewnętrznej przyprawami Wiberg i świeżym tymiankiem i ułóż w brytfance skórą do góry. Brytfankę wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Wyjmij naczynie z lodówki i zalej mięso gęsim smalcem, tak by całość była przykryta.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 78°C na 7-8 godzin.
- 600 gbiałej cebuli
- 600 mljusu drobiowego Star Culinar
- 200 mlbiałego wina
- oliwa
- chili
- ziarna kolendry
- świeży tymianek
Cebula z jusem drobiowym
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w paski i usmaż na patelni z dodatkiem ziaren kolendry, chili, świeżego tymianku i niewielkiej ilości oliwy, do uzyskania złocistego koloru.
- Dodaj wino i zredukuj do połowy objętości.
- Wlej jus i chwilę gotuj.
- świeża kolendra
- maślana brioche
- ser Szafir
- borówka brusznica w żelu
Wykończenie
- Konfitowane udko wyluzuj z kości, rozdrobnij i dodaj do cebuli. Dopraw świeżą kolendrą.
- Mięso z cebulą nałóż na stostowaną brioche.
- Posyp drobno startym serem i opal palnikiem gazowym do uzyskania aromatu mocnego spieczenia.
- Podawaj z borówkami.