WOŁOWE TURNEDO Z WĘDZONYM BOCZKIEM I ZAPIEKANKĄ ZIEMNIACZANĄ
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1,5 kgpolędwicy wołowej
- 200 gboczku wędzonego
- 1 kgzapiekanki ziemniaczanej
- 1 kgszpinaku
- 200 mlsosu demi-glace
- 100 gmasła
- rozmaryn
- tłuszcz w sprayu Wiberg
- przyprawa afrykańska
- czosnek
Sposób przygotowania
- Polędwicę oczyść i wyporcjuj 150-gramowe steki, następnie każdy ze steków posyp przyprawą afrykańską i owiń boczkiem po obrzeżu, tak aby strony cięte pozostały odkryte.
- Zgrilluj z obu nieowiniętych stron i włóż do rozgrzanego piekarnika na 8-10 minut.
- Zapiekankę ziemniaczaną pokrój na 2-centymetrowe krążki i obsmaż je na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu w sprayu.
- Szpinak uduś klasycznie z masłem i czosnkiem, opcjonalnie dopraw gałką muszkatołową.
- Gotowy demi-glace zagotuj ze świeżym rozmarynem i masłem.
Plating zacznij od ułożenia szpinaku i zapiekanki ziemniaczanej na środku talerza. Na wierzchu ułóż przecięte po skosie steki turnedo i delikatnie polej je sosem.