ŻABNICA ZE SŁONINĄ, ‘NDUJĄ I SEZONOWYMI WARZYWAMI
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1 kgoczyszczonego fileta z żabnicy
- 300 gwędzonej słoniny
- 20 gsłodkiej papryki
- masło do bastowania
- czosnek
- tymianek
- sól
- pieprz
Żabnica
Sposób przygotowania:
- Mięso z ryby podziel na dziewięć równych podłużnych kawałków.
- Każdy kawałek owiń cienkimi plastrami słoniny, doprawiając solą, pieprzem i papryką.
- Złóż po trzy kawałki razem i zawiń je jeszcze raz w słoninę, tak aby powstały roladki z mozaiką na przekroju.
- Uformowane obsyp jeszcze raz papryką i owiń sznurkiem masarskim.
- Roladki pojedynczo zawakuj. Gotuj sous vide w 46°C przez godzinę.
- Przed serwisem obsmaż, bastując w maśle z dodatkiem czosnku i tymianku.
- Usuń sznurek i pokrój na plastry.
- 200 g ‘ndui
‘Nduja
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę rozdrobnij i piecz w 140°C przez 40 minut.
- Odsącz z tłuszczu i pozostaw do wystygnięcia.
- 300 gpora mini
- 200 g solirodu
- 300 g brukselki
- 300 ggroszku lub gotowego purée z groszku
- masło do bastowania
- sok z cytryny
- tymianek
- sól
- pieprz
Warzywa
Sposób przygotowania:
- Por, brukselkę i soliród zblanszuj.
- Przed serwisem odsmaż na maśle, wykańczając odrobiną soku z cytryny i tymiankiem.
- Z groszku zrób gładkie purée lub wykorzystaj gotowy produkt.
- Dopraw do smaku.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj ziołami.