Zdrowe jedzenie to zdrowa skóra, jelita, metabolizm. Pomóż swoim Klientom kompleksowo zadbać o samopoczucie.
Jedzenie ma ogromny wpływ na dobre samopoczucie – odżywiając się w sposób zbilansowany czujemy się bardziej szczęśliwi, energiczni i zmotywowani do działania. Nic dziwnego, że restauracjom i placówkom gastronomicznym tak bardzo zależy, aby ich dania były pełne walorów prozdrowotnych. Coraz większą wagę do tych aspektów przykładają także dostawcy z gałęzi food service.
Klienci bez wątpienia zawitają do Ciebie nie raz, jeśli oprócz smaku zaoferujesz im także korzyści zdrowotne. Co warto przygotować? Co lubią świadomi konsumenci?
Zdrowe jedzenie, zdrowe ciało, zdrowy duch. Dieta redukcyjna, dbanie o dobrostan organizmu
Cera, włosy i paznokcie to świetny wyznacznik zdrowia całego organizmu. W przypadku, gdy dieta jest niezbilansowana i uboga o ważne substancje, efekty niedoborów szybko manifestują się właśnie w tych obszarach. Witaminy z grupy B przyswajane w odpowiednich ilościach wspierają zdrowie skóry. Witamina C pomoże Ci zadbać o odporność, dzięki witaminie A unikniesz problemów ze wzrokiem, witamina D to przepis na zdrowe kości, a witamina E sprzyja zdrowiu układu krążenia.
Odpowiednia proporcja przyjmowanych cukrów, białek i tłuszczy jest równie kluczowa dla dobrego samopoczucia, które ważne jest zwłaszcza teraz, gdy świat budzi się do życia po zimowym letargu! Poruszając temat zdrowego jedzenia i jego wpływu na organizm nie można także nie wspomnieć o zdrowiu układu pokarmowego. Problemy z jelitami to furtka dla wielu chorób, należy więc zadbać o ich dobrostan.
Produkty sezonowe, czyli klucz do zdrowego odżywiania przez cały rok
Pamiętaj: przez cały rok da się przygotowywać zbilansowane menu obfite w zdrowe jedzenie. Kluczem jest korzystanie z produktów sezonowych, dzięki którym zaoferujesz Klientom dania świeże, pełne substancji odżywczych, a przy okazji stworzysz także modne menu. Każdy w końcu chciałby jeść potrawy dopasowane do pory roku!
Piękna cera, piękne włosy, piękne paznokcie
Kluczowe dla pięknej cery, włosów i paznokci są kwasy tłuszczowe omega 3. Przyjmowanie ich odpowiedniej ilości to absolutna podstawa, warto więc zacząć bilansowanie potraw w menu właśnie od tego aspektu. Kwasy omega 3 w dużych ilościach znajdziesz w produktach, które daje nam morze. Halibut uznawany jest (słusznie) za rybę tłustą. Jednak tłuszcze w nim zawarte niezwykle korzystnie wpływają na nasz organizm. Nieco lżejsze, a wciąż naładowane dobrymi tłuszczami alternatywy to między innymi krewetki, łosoś, tuńczyk, śledź albo makrela.
Coś na śniadanie? Fishcake! Te kotleciki z makreli i pieczonych ziemniaków świetnie smakują w towarzystwie sosu tatarskiego i kiełków, zwłaszcza podane na ciepło. Jeżeli wolisz śniadania na zimno, burrito z łososiem, jajecznicą i awokado to strzał w dziesiątkę! Danie to warto wzbogacić o pełnoziarnistą tortillę, aby jeszcze lepiej zbilansować posiłek. Bukiet sezonowych warzyw zgrabnie dopełni kompozycję. Wiosna to dobry czas na pomidory i kiełki rzodkiewki, latem najlepiej smakuje brokuł, papryka i burak, jesień to oczywiście czas kukurydzy i cebuli, a zimą burrito urozmaicić pomogą ziemniaki, seler i marchew. Warto korzystać z dobrodziejstw natury przez cały rok!
Moc zdrowych składników kryje się także w nori i wakame – to świetne składniki zarówno do dań rybnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Na zdrowy i pyszny lunch polecamy danie inspirowane kuchnią azjatycką: tuńczyka z wakame, makaronem ryżowym i sezamem! A może szukasz czegoś nieco bardziej europejskiego? Co powiesz na konfitowany filet z łososia, podany w towarzystwie ziemniaków au gratin, pieczonej kalarepy i szpinaku? Palce lizać!
Owoce i warzywa to kolejne świetne źródło substancji sprzyjających dobrostanowi całego naszego organizmu. Warto wprowadzić do menu przede wszystkim awokado, buraki, papryki, kiełki, a także mango i cytrusy. Bogactwo witamin, mikro- i makroelementów oraz karotenu sprawia, że te składniki to istna bomba prozdrowotna! Owoce i warzywa kocha się w profesjonalnych kuchniach za ich uniwersalność w przygotowaniu. Grillowany arbuz z halloumi to prosta w składzie, świeża i pyszna przekąska, idealnie nadająca się na podanie w formie finger foodu. Owoce cytrusowe to natomiast znakomite towarzystwo dla rolady biszkoptowej. Efekt to leciutki, słodki deser z kwaśnymi, wytrawnymi nutami!
Maksymalna dawka warzyw i owoców to oczywiście sałatki i koktajle z jogurtem oraz orzechami. Sałatka grecka czy szopska to znane i cenione klasyki, ale szukając nieco większej elastyczności zainteresuj się poke bowlami. To danie cechuje duża dowolność; ryż i sezonowa kompozycja warzyw to podstawa potrawy, warto ponadto dobrać do niej produkt dostarczający odpowiednią ilość białka – może to być mięso lub jego roślinny zamiennik!
W czym jeszcze kryją się korzystne dla organizmu substancje? W tym, co zielone! Natka pietruszki, a także rozmaite mikrozioła i mikroliście potrafią wymiernie przysłużyć się zdrowiu cery i włosów. Zielona szakszuka z awokado, szpinakiem, natką pietruszki i szczypiorem to prawdziwy eliksir na piękną cerę!
Nie bez powodu uważa się za skarbnicę dobrych substancji także nasiona, pestki i orzechy – w końcu roślinka musi mieć z czego wyrosnąć! Nasiona chia i pestki słonecznika to doskonały wybór na rozszerzenie diety. Coś dla fanów śniadań na słodko? Pieczona owsianka z kiwi, truskawkami, orzechami i chią to nie tylko pyszny początek dnia, ale także kompletny i odżywczy posiłek!
Nie można zapomnieć, że zdrowe odżywianie wymaga także dobrania korzystnego dla nas oleju. Tłuszcze to także niezbędny element w pełni odżywczej diety. Wybór masz niemały: olej z orzechów włoskich, pestek dyni czy winogron… Do najzdrowszych zalicza się olej z ostropestu, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do kremu z białych warzyw z pestkami dyni.
W zdrowym jedzeniu nie może zabraknąć także antyoksydantów. W kakao, zielonej herbacie i czerwonym winie jest ich co nie miara. Antyoksydanty to związki chemiczne neutralizujące wolne rodniki tlenowe – cząsteczki przyspieszające proces starzenia się i zwiększające ryzyko powstawania chorób. Rodniki skutecznie zwalczysz nawet odpowiednio skomponowanym deserem, chociażby przepysznym strudlem naleśnikowym z rokitnikiem, sosem waniliowym i bogatą w antyoksydanty gorzką czekoladą. W sam raz na słodkie śniadanie!
Dieta redukcyjna w pysznym wydaniu
Dobrze przemyślana i zaplanowana dieta redukcyjna może niezwykle pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia i samopoczucia. Przydaje się, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów, jednak wiele jej elementów warto stosować w planie żywieniowym na co dzień. Dieta redukcyjna zakłada bowiem zmniejszenie spożywania cukrów prostych oraz tłuszczów nasyconych, a takie zmiany w składzie potraw powinna rozważyć każda profesjonalna kuchnia!
Dieta redukcyjna ograniczająca cukry proste i tłuszcz wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym. Z pewnością docenią to Twoi klienci z cukrzycą i insulinoopornością. Deficyt kaloryczny w diecie redukcyjnej zakłada ponadto zastąpienie cukrów i tłuszczy nasyconych większą ilością łatwo przyswajalnego białka i błonnika, dzięki któremu nawet potrawy wysokobiałkowe mogą stać się lekkostrawne.
W diecie redukcyjnej zaleca się unikanie białej, mocno przefiltrowanej mąki, a także czerwonego mięsa i nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Doskonałym jej składnikiem są więc ryby, zwłaszcza te duszone, pieczone, wędzone lub przygotowane na parze – w miarę możliwości należy rezygnować ze smażenia, jeżeli oczywiście potrawa na to pozwala. Dietę redukcyjną możesz ponadto oprzeć na chudym mięsie drobiu. W dietę redukcyjną doskonale wpasuje się klasyczny pad thai z kurczakiem. Warto starać się wprowadzać do jadłospisu także octy, suszone śliwki, orzechy i grejpfruty.
Zdrowe odżywianie to zdrowe jelita
Układ pokarmowy to fundament zdrowia. Jest odpowiedzialny za wchłanianie cennych substancji, wydalanie tych niepotrzebnych, a także trawienie i gospodarkę wodną w ciele. Nic więc dziwnego, że zdrowy układ trawienny to podstawa, bez której trudno jest myśleć o zdrowym odżywianiu. Oczywiście o przewód pokarmowy najlepiej jest zadbać, spożywając odpowiednie składniki. Siemię lniane to świetny dodatek do diety. Dzięki substancjom śluzowym działa ochronnie i łagodząco na układ trawienny. Siemię lniane świetnie smakuje jako składnik chleba, warto wykorzystać je więc w ofercie śniadaniowej!
Wprowadzając zdrowe pozycje do menu zerknij także na kategorię produktów... kwaśnych. Zupy na zakwasie buraczanym, kiszonki (na przykład niezwykle popularne kimchi, korzystnie wpływające na odporność w zimniejszych porach roku), jogurty naturalne, kefiry... to kopalnia dobrych bakterii i witamin. Proponujemy chłodnik litewski z jajkiem, który bez wątpienia najlepiej smakuje przygotowany właśnie na buraczanym zakwasie. Warto zaoferować gościom także dania z kaszą, ziarnami zbóż i orzechami – błonnik to składnik niezwykle przyjazny jelitom. Przyjaciółmi układu pokarmowego są także rozmaite soki i koktajle owocowo-warzywne, sery niepasteryzowane, mleko roślinne (sojowe, migdałowe, kokosowe), chude mięsa i ryby.
Teraz wiesz już, czego trzeba Twoim klientom. Mała uwaga na koniec: nie tylko składniki czynią potrawę zdrową. Ważnym aspektem optymalnej diety jest też odpowiednia obróbka. Spróbuj metod takich jak gotowanie na parze, sous vide, smażenie beztłuszczowe czy pieczenie. Powodzenia!
Artykuł powstał we współpracy z Royal Catering. Koncepty kulinarne przygotował nasz Doradca Kulinarny Adam Ciupka.
Zdjęcia: Royal Catering, ecateringwarszawa.pl