ŻEBERKA WIEPRZOWE W GLAZURZE
Autor przepisu: Artur Musztyfaga
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 4 paski żeberek wieprzowych
- 4 główki czosnku
- 300 mlsosu BBQ
- 100 mlCoca-Coli
- tymianek
- papryka wędzona
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Żeberka osusz i ściągnij z nich błonę. Natrzyj solą, pieprzem i papryką.
- Z sosu BBQ i Coca-Coli przygotuj glazurę.
- Czosnek umyj, obierz zewnętrzne łupiny, upiecz z solą.
- Żeberka piecz z parą przez około 1,5 godziny w temperaturze 150°C.
- Następnie natrzyj żeberka glazurą, podnieś temperaturę pieca do 160°C i piecz przez 20 minut.
- Żeberka podawaj z pieczonym czosnkiem i świeżym tymiankiem.