ZUPA KOREAŃSKA Z SZARPANYM JACKFRUITEM, KAPUSTĄ, GOCHUJANG, NOODLAMI I BOCZNIAKAMI
Autor przepisu: Damian Nowakowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 230 godsączonego jackfruita Vera
- 15 gsosu sojowego Kikkoman
- 10 goliwy Altis klasycznej
- 5 gwędzonej papryki w proszku
- 5 gpłatków drożdżowych
- 250 groślinna alternatywa ryby Jack the Fisherman ala Tuna chilli & cytrusy
Jackfruit
Sposób przygotowania:
- Z sosu sojowego, wędzonej papryki, płatków drożdżowych, soli i pieprzu przygotuj zalewę do jackfruita. Marynuj przez 10 minut.
- Przed serwisem smaż w małych porcjach do zarumienienia. Możesz też wykorzystać gotowego Jackfruit a’la Tuna i serwować bezpośrednio do zupy.
- Nakładaj do miski z innymi dodatkami przed dodaniem bulionu.
- 10 boczniaków mikołajkowych
- 2 szt.alg nori
- 4 ząbki czosnku
- 1 lwody
- 300 mlbiałego wina
- 20 gcukru
- 20 gsosu sojowego Kikkoman
- 20 gsosu umami No.1 Wiberg
- 10 gsoku z limonki
- 10 goleju sezamowego
- 5 gświeżej kolendry
- 5 gsoli
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Boczniaki gotowane w bulionie
Sposób przygotowania:
- Boczniaki przekrój wzdłuż na pół i nakrój miąższ w krateczkę. Z reszty składników nastaw bulion. Gotuj 10 minut i odcedź.
- Do czystego bulionu włóż boczniaki i gotuj przez około 8 minut. Zostaw do wystudzenia w bulionie.
- Wyjmij i odsącz z wody.
- Przed serwisem obsmaż z obu stron na oliwie z oliwek.
- 320 gmąki pszennej
- 140 gletniej wody
- 10 gsoli
- 15 goleju sezamowego Wiberg
- mąka
- sól
Noodle pszenne
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i ciepłą wodę.
- Ciasto wyrabiaj na początku łyżką, następnie zagniataj ręcznie przez około 10 minut.
- Zawiń w folię spożywczą i zostaw w lodówce na minimum godzinę.
- Rozwałkuj ciasto, podsypując odrobiną mąki, następnie zwiń w rulon i ostrym nożem pokrój na makaron o grubości około 2 mm.
- Gotuj w osolonej wodzie.
- 5 dużych liści z kapusty pekińskiej
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 1 pokrojona papryczka pepperoni
- 2,5 lwody
- 150 gkiełków fasoli mung
- 50 gpasty gochujang
- 50 gposiekanego grubego szczypioru
- 40 gkoncentratu pomidorowego Knorr Professional
- 35 gbulionu warzywnego Wiberg
- 30 gsosu sojowego Kikkoman
- 20 goleju sezamowego
- 10 gsosu umami No.1 Wiberg
- 10 gesencji cytrusowej Knorr Professional
Zupa koreańska
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z bulionem.
- Wytnij zgrubiałe części kapusty (część niepotrzebna), z reszty liści wykrój pasy szerokości około 3 cm i dodaj do bulionu.
- Dodaj połowę szczypioru i kiełki fasoli. Gotuj około 10 minut.
- Dodaj resztę składników (bez szczypioru) i doprowadź do wrzenia, chwilę pogotuj na wolnym ogniu do połączenia składników.
- Pozostałą częścią szczypioru wykorzystaj do posypania zupy przy serwisie.
- szczypior
- kiełki fasoli
- kimchi
Wykończenie
Ułóż wszystkie składniki obok siebie jak do ramenu i zalej gorącą zupą. Posyp siekanym szczypiorem, świeżymi kiełkami fasoli i kawałkami kimchi.