PRZEPIS
wstecz

ZUPA KOREAŃSKA Z SZARPANYM JACKFRUITEM, KAPUSTĄ, GOCHUJANG, NOODLAMI I BOCZNIAKAMI

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 230 godsączonego jackfruita Vera
  • 15 gsosu sojowego Kikkoman
  • 10 goliwy Altis klasycznej
  • 5 gwędzonej papryki w proszku
  • 5 gpłatków drożdżowych
  • 250 groślinna alternatywa ryby Jack the Fisherman ala Tuna chilli & cytrusy

Jackfruit

Sposób przygotowania:

  1. Z sosu sojowego, wędzonej papryki, płatków drożdżowych, soli i pieprzu przygotuj zalewę do jackfruita. Marynuj przez 10 minut. 
  2. Przed serwisem smaż w małych porcjach do zarumienienia. Możesz też wykorzystać gotowego Jackfruit a’la Tuna i serwować bezpośrednio do zupy.
  3. Nakładaj do miski z innymi dodatkami przed dodaniem bulionu.
Składniki
  • 10 boczniaków mikołajkowych
  • 2 szt.alg nori
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 lwody
  • 300 mlbiałego wina
  • 20 gcukru
  • 20 gsosu sojowego Kikkoman
  • 20 gsosu umami No.1 Wiberg
  • 10 gsoku z limonki
  • 10 goleju sezamowego
  • 5 gświeżej kolendry
  • 5 gsoli
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Boczniaki gotowane w bulionie

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki przekrój wzdłuż na pół i nakrój miąższ w krateczkę. Z reszty składników nastaw bulion. Gotuj 10 minut i odcedź.
  2. Do czystego bulionu włóż boczniaki i gotuj przez około 8 minut. Zostaw do wystudzenia w bulionie.
  3. Wyjmij i odsącz z wody. 
  4. Przed serwisem obsmaż z obu stron na oliwie z oliwek.
Składniki
  • 320 gmąki pszennej
  • 140 gletniej wody
  • 10 gsoli
  • 15 goleju sezamowego Wiberg
  • mąka
  • sól

Noodle pszenne

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i ciepłą wodę.
  2. Ciasto wyrabiaj na początku łyżką, następnie zagniataj ręcznie przez około 10 minut.
  3. Zawiń w folię spożywczą i zostaw w lodówce na minimum godzinę.
  4. Rozwałkuj ciasto, podsypując odrobiną mąki, następnie zwiń w rulon i ostrym nożem pokrój na makaron o grubości około 2 mm.
  5. Gotuj w osolonej wodzie.
Składniki
  • 5 dużych liści z kapusty pekińskiej
  • 3 zgniecione ząbki czosnku
  • 1 pokrojona papryczka pepperoni
  • 2,5 lwody
  • 150 gkiełków fasoli mung
  • 50 gpasty gochujang
  • 50 gposiekanego grubego szczypioru
  • 40 gkoncentratu pomidorowego Knorr Professional
  • 35 gbulionu warzywnego Wiberg
  • 30 gsosu sojowego Kikkoman
  • 20 goleju sezamowego
  • 10 gsosu umami No.1 Wiberg
  • 10 gesencji cytrusowej Knorr Professional

Zupa koreańska

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z bulionem.
  2. Wytnij zgrubiałe części kapusty (część niepotrzebna), z reszty liści wykrój pasy szerokości około 3 cm i dodaj do bulionu.
  3. Dodaj połowę szczypioru i kiełki fasoli. Gotuj około 10 minut.
  4. Dodaj resztę składników (bez szczypioru) i doprowadź do wrzenia, chwilę pogotuj na wolnym ogniu do połączenia składników. 
  5. Pozostałą częścią szczypioru wykorzystaj do posypania zupy przy serwisie.
Składniki
  • szczypior
  • kiełki fasoli
  • kimchi

Wykończenie

Ułóż wszystkie składniki obok siebie jak do ramenu i zalej gorącą zupą. Posyp siekanym szczypiorem, świeżymi kiełkami fasoli i kawałkami kimchi.