PRZEPIS
wstecz

ŁOSOŚ W GLAZURZE CAJUN & BOURBON, Z ZAPIEKANKĄ ZIEMNIACZANĄ I SAŁATKĄ Z GRILLOWANĄ KUKURYDZĄ I ANANASEM

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1,2 kgŁososia Mowi Supreme
  • 100 gbourbona
  • 100 gbrązowego cukru
  • 100 gmiodu
  • 60 gsosu sojowego
  • 30 goctu ryżowego 3,5%
  • 30 gsosu Poke Kikkoman
  • 30 gmieszanki Cajun Wiberg
  • 20 gstartego imbiru
  • 10 ggranulowanego czosnku

Łosoś

Sposób przygotowania:

  1. Z łososia wyporcjuj 5 równych steków.
  2. Dopraw steki przyprawą Cajun, pozostaw w lodówce przez minimum godzinę.
  3. Przygotuj glazurę: przełóż wszystkie składniki glazury do rondla, gotuj na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
  4. Porcje łososia grilluj na rozgrzanym ruszcie, smarując je w trakcie przygotowaną glazurą.
Składniki
  • 1,5 kgziemniaków
  • 300 gserka śmietankowego Debic
  • 3 jaja
  • 180 gśmietanki 32% Debic
  • 45 gmąki
  • 30 gmasła Debic
  • 100 gpanko
  • 100 gGrana Padano
  • 50 gszczypiorku
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ponakłuwaj widelcem, żeby nie pękły podczas pieczenia.
  2. Piecz w 210°C przez 50 minut.
  3. Po upieczeniu obierz ze skórki i przetrzyj przez sito.
  4. Do ziemniaków dodaj serek śmietankowy, jaja, mąkę i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Przełóż ciasto ziemniaczane do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię, rozłóż w kilku miejscach małe kawałki masła.
  6. Piecz w 210°C przez 15 minut.
  7. Po upieczeniu wystudź zapiekankę, pokrój na porcje.
  8. Przed podaniem obsmaż na patelni lub na grillu, opcjonalnie w piecu. Posyp prażonym panko, tartym Grana Padano i szczypiorkiem.
Składniki
  • kukurydza
  • ananas
  • papryka
  • ogórek
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • kolendra
  • Wiberg AcetoPlus owoce cytrusowe
  • oliwa z oliwek GranFruttato
  • sól
  • pieprz

Sałatka

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę wrzuć do pieca na parowanie (100°C) na 10 minut. Wyjmij, przelej oliwą. Grilluj na rozgrzanym ruszcie z każdej strony. Zetnij z kolby ziarna na plastry.
  2. Ananasa obierz, usuń środek, przelej oliwą, grilluj na rozgrzanym ruszcie. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Paprykę upiecz w 210°C do spalenia, przełóż do miski, zafoliuj. Następnie obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  4. Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
  5. Pomidory sparz we wrzątku, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
  6. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę.
  7. Przygotuj dressing: do AcetoPlus dodaj oliwę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  8. Połącz składniki sałatki, dodaj dressing. Przełóż do miseczki.
Składniki
  • Majonez Hellmann’s

Sos

Do majonezu dodaj przygotowaną wcześniej glazurę Cajun & Bourbon, dokładnie wymieszaj, przełóż do miseczki.

Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj liśćmi kolendry.