wstecz

Redefine Meat. Nie zamiennik mięsa, ale zupełnie nowe „mięso”

Wraz z dużym wzrostem popularności diet bezmięsnych, na rynku pojawia się coraz więcej zamienników, znanych także jako „wege mięso” lub „nie-mięso”. Stoi za nimi różna filozofia – czasem producenci starają się odwzorować włóknistą strukturę i smak mięsa, a czasem substytuty te nawiązują do niego jedynie formą i sposobem wykorzystania, natomiast smak inspirowany jest smakami kuchni roślinnej z najróżniejszych zakątków świata. Misją Redefine Meat jest stworzenie czegoś zgoła innego – nie zamiennika mięsa, ale „new-meat”, a więc produktu nie różniącego się w najmniejszym stopniu od mięsa ani smakiem, ani strukturą. To nowa generacja „mięsa” – powstająca bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego!

Czym zastąpić mięso? Poznaj new-meat, czyli „mięso” nowej generacji

New-meat powstało z miłości do mięsa – do jego wyjątkowych walorów smakowych, kulinarnego potencjału i uniwersalności. Zdaniem Redefine Meat nadszedł czas na kolejny krok w kulinarnej ewolucji: „mięso”, którym mogą cieszyć się wszyscy, zarówno miłośnicy tradycyjnych smaków, jak i zwolennicy kuchni roślinnej; i które, choć tak dobrze znane, może być czymś zupełnie nowym.

Nowoczesne technologie produkcji

Redefine Meat od początku swojego istnienia konsekwentnie pracuje nad realizacją założonych celów. Na potrzeby produkcji new-meat zespół ponad stu inżynierów, naukowców i specjalistów zaprojektował metodę wytwarzania produktów z wykorzystaniem zaawansowanych technologii – w tym inżynierii tkanek pochodzenia roślinnego lub autorskiego procesu MMAM (Meat Matrix Additive Manufacturing). Na jakich aspektach skupili się twórcy new-meat, aby zapewnić nam pełnię kulinarnego doświadczenia, którego możemy się spodziewać, przyrządzając tradycyjne mięso? 

Soczystość

Brak prawdziwej soczystości to jeden z największych problemów dotychczas powstających zamienników mięsa. Specjalistom współpracującym z Redefine Meat udało się stworzyć idealny odpowiednik z użyciem roślinnych białek i precyzyjnie dobranych składników. Podczas obróbki cieplnej zachowuje się on identycznie jak „soki” mięsne, a także spełnia tę samą funkcję – sprawia, że struktura new-meat jest jędrna i apetyczna, a także pełna smaku i aromatu.

Włóknistość

Struktura mięsa jest jedną z jego najważniejszych cech. Włókna je budujące umożliwiają przyrządzenie go w taki sposób, by dosłownie rozpływało się w ustach, ale aby jednocześnie podczas obróbki i serwowania zachowało swoją oryginalną formę. „Wege mięso” często powstaje na bazie włóknistej struktury, jednak zazwyczaj nie jest ona aż tak bliska pierwowzorowi. New-meat jest w tym zakresie w zasadzie nie do odróżnienia – wnikliwe badania nad wszystkimi aspektami związanymi z budową mięsa pozwoliły zespołowi Redefine Meat stworzyć strukturę z białek roślinnych o niemal identycznych właściwościach.

Tłuszcz

Kolejną kluczową cechą mięsa jest zawartość tłuszczu, który w mięsie pełni funkcję nośnika smaku – co oznacza po prostu, że gdyby nie on, mięso straciłoby wiele swoich walorów kulinarnych. Dzięki wysiłkom inżynierów produkty Redefine Meat są nasycone tłuszczami pochodzenia roślinnego w dokładnie takim stopniu, by wzorowo naśladować walory mięsa. Co więcej, new-meat nie zawiera cholesterolu!

Białko

Wiele osób zastanawiających się nad zmianą diety na pozbawioną produktów odzwierzęcych obawia się, że białko roślinne nie jest tak odżywcze, jak białko obecne w mięsie. W rzeczywistości odpowiednia kompozycja białek roślinnych różnego pochodzenia jest w pełni wartościową alternatywą dla mięsa – a wszystko to znajdziesz w new-meat.

Czym zastąpić mięso?

Produkty Redefine Meat mają w założeniu stać się kolejnym krokiem dla Szefów Kuchni, oferując identyczne walory kulinarne co mięso – ten sam smak, strukturę i wszechstronność zastosowania. New-meat jest produktem do złudzenia przypominającym tradycyjne mięso, więc śmiało możesz po nie sięgać w zastępstwie.

Przyrządź każdy rodzaj dania

W naszej ofercie znajdziesz całą gamę produktów marki Redefine Meat – od roślinnych steków, przez burgery i kiełbaski, aż po „wege mięsa” mielone. Każdy z tych produktów doskonale sprawdzi się w Twojej karcie i z pewnością zasmakuje zarówno fanom tradycyjnego mięsa, jak i osobom, które z różnych powodów zrezygnowały z niego na korzyść „wege mięsa”.

Roślinny stek wołowy” to produkt idealnie nadający się do zaprezentowania pełni możliwości „mięsa nowej generacji”. Dlaczego? Bo przyrządza się go podobnie jak jego tradycyjny odpowiednik. Pokrój stek wzdłuż włókien na części o szerokości trzech centymetrów, po czym natrzyj obficie olejem. Obsmaż porcje na patelni lub grilluj na dużym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony – podobnie jak w przypadku tradycyjnego mięsa przyda Ci się termometr, temperatura wewnątrz steków powinna osiągnąć 72°C. Dopraw grubą solą, czarnym pieprzem… I gotowe!

Warto zaopatrzyć się także w roślinne burgery o smaku wołowiny. Co powiesz na burger z błękitnym serem pleśniowym i gruszkami? Rozgrzej grill, a w międzyczasie pokrój gruszkę w plastry i skarmelizuj ją. Przygotuj truflowe ailloli – w małej miseczce wymieszaj majonez, miód, ocet balsamiczny, pastę truflową i startą skórkę cytryny, dodaj szczyptę soli. Burgery upiecz na grillu. Delikatnie podpiecz bułki, obie nasmaruj ailloli, ułóż warstwy z sałaty, czerwonej cebuli, burgera, kawałków błękitnego sera i karmelizowanej gruszki. Zachwyt gości gwarantowany!

Jak wykorzystać "roślinną wołowinę" mieloną? Na przykład do przyrządzenia pieczonych, nadziewanych pomidorów! Odetnij górną część pomidora, odłóż ją na bok – przyda się później. Z pomocą łyżki pozbądź się miąższu wewnątrz pomidora, zostawiając go tyle, aby ścianki pozostały stabilne, a pomidor zachował swój kształt. Miąższ drobno posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż posiekany czosnek i cebulę, dodaj pół kieliszka czerwonego wina i zredukuj do około 25% objętości. Dodaj „roślinne mięso mielone” Redefine Meat, a także cynamon i pulpę pomidorową. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj wino, bulion warzywny, miód, kapary i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Wypełnij pomidory uzyskanym farszem, po czym nakryj je odciętymi na początku wierzchami. Piecz do momentu, w którym skórka na pomidorach zmarszczy się i zacznie zmieniać kolor. Ułóż porcję na talerzu udekoruj świeżymi ziołami. Czas serwować!

Produkty Redefine Meat sprawdzą się nie tylko jako główni bohaterowie Twoich najbardziej popisowych potraw – świetnie nadadzą się także jako składnik przystawki, przekąski lub menu śniadaniowego. Roślinne "kiełbaski wołowe" są idealnym towarzystwem dla jajek sadzonych i tostów, z "roślinnym kebabem jagnięcym" każda kompozycja składników zawinięta w pitę lub tortillę może smakować niesamowicie, a z użyciem "szarpanej roślinnej wieprzowiny" przyrządzisz nieziemsko pyszne kanapki w stylu amerykańskiej „pulled pork sandwich”, której nie oprze się żaden gość!

readefine meat

Wege mięso. Warto być na bieżąco

W branży gastronomicznej coraz mocniej czuć trend na dania kuchni roślinnej – odpowiedz na potrzeby swoich gości i wykorzystaj w swoim menu „wege mięso” nowej generacji. Odwiedź nasz webshop i zaopatrz się w new-meat – nie możemy doczekać się Twoich najnowszych pomysłów!

1 Dane oparte na wstępnych wynikach analizy LCA (Life Cycle Analysis)