Co to jest convenience food i dlaczego chcesz wykorzystać te produkty w swojej kuchni, nawet jeśli jeszcze o tym nie wiesz?
Branża gastronomiczna przeszła w ostatnich latach prawdziwą rewolucję. Wiąże się to ze zmianą nawyków żywieniowych konsumentów – stawiają na wygodę i natychmiastową dostępność produktów. Odbiorcy mogą pozwolić sobie na taką swobodę, a co z kucharzami? Na szczęście, jest rozwiązanie. Poznaj convenience food, które zmieni Twoje dotychczasowe podejście do gotowania.
Convenience food – produkty, które ułatwiają pracę kucharzy
Czym jest convenience food? Ujmując najprościej, żywnością poddaną wstępnej obróbce i wymagającą minimalnych zabiegów ze strony kucharza. Idea była szczytna – uprościć proces tworzenia posiłków. Gotowanie miało stać się szybsze i łatwiejsze. Mówiąc krótko, i kucharzom, i gościom lokalu miało być lepiej. Czy to się udało?
Bez wątpienia. Popularność takiej żywności w ostatnich latach mówi sama za siebie. Convenience food podbiło branżę HoReCa, usprawniając pracę kucharzy. Niektórzy z nich obawiają się stosowania żywności Convenience. Niesłusznie. Sprawdzeni dostawcy, tacy jak Chefs Culinar dbają o najwyższy standard takich półproduktów.
Dlaczego warto wybrać wstępnie przygotowaną żywność?
Wyobraź sobie, że po prostu wyjmujesz wstępnie przygotowany produkt z opakowania, a jedyne, co musisz z nim zrobić, to poddać obróbce termicznej i doprawić w zgodzie ze sztuką. Do tego, tworzenie posiłków przy użyciu convenience food nie wpływa negatywnie na ich jakość. Wykorzystując je nie tracisz czasu na wstępną obróbkę. Nie musisz męczyć się z wielką ilością odpadów organicznych generowanych podczas obróbki produktów. Zaoszczędzony czas możesz wykorzystać do komponowania kolejnych dań. A stawiając konsekwentnie na sprawdzonego dostawcę, zyskujesz gwarancję powtarzalnego smaku. Co więcej, z Twojego grafiku wypadają godziny spędzone na poszukiwaniu odpowiedniego towaru. Zamiast tego, korzystasz z komfortowego rozwiązania, usprawniającego codzienną pracę. Przyznasz, że taka perspektywa brzmi atrakcyjnie, prawda?
Poznaj rodzaje produktów convenience
Jakość takiej żywności wiąże się z pieczołowitym procesem produkcyjnym. Convenience food jest przygotowywane w sterylnych warunkach i poddawane procesom służącym zachowaniu wartości produktów. Często są wstępnie blanszowane, smażone, gotowane. Następnie puszkowane, wkładane do opakowania próżniowego lub mrożone. Mogą to być np. nuggetsy, makarony, pierogi, mrożone warzywa, puree, czy przygotowane już burgery lub zupy. Warto wspomnieć również o obranych warzywach. Możliwości jest naprawdę wiele. Od Twoich potrzeb i wymagań zależy, w jakim stopniu skorzystasz z szerokiej palety rozwiązań jakie daje convenience food.
Innowacyjne produkty convenience
Korzystając z oferty dystrybutorów oferujących convenience food pamiętaj, by wybierać dostawców o sprawdzonej renomie. Współpraca z partnerami takimi jak Chefs Culinar gwarantuje Ci wysoki standard kupowanej żywności oraz innowacyjne sposoby jej przygotowania i opakowania. Co ważne, oferujemy szeroką gamę produktów, która zaspokoi cały sektor HoReCa. Nie musisz się zatem obawiać o jakość posiłków, które serwujesz swoim gościom. Oferta convenience obejmuje również całe dania. Jedyne co musisz z nimi zrobić to podgrzać i doprawić do smaku. Proste i smaczne.
Gotowe warzywa i owoce w Twojej kuchni? Tak, Chef!
Warzywa i owoce z oferty convenience przygotowuje się ze szczególną dbałością o najwyższy poziom jakości i świeżości. Z uwagi na ich delikatny charakter, muszą być szybko i profesjonalnie przetworzone, odpowiednio magazynowane i dostarczane do klienta. Dzięki temu zachowają swoje walory smakowe. Co najważniejsze, zadowolą nawet najbardziej wymagających szefów kuchni. A przecież, dla każdego kucharza, ostateczny kształt posiłków jest najistotniejszy. Nie ma się czego bać – warzywa i owoce convenience sprawdzą się w większości tworzonych przez Ciebie dań. Gotowe, obrane i pasteryzowane buraki lub ziemniaki to dziś codzienność wielu doskonałych kuchni restauracyjnych.
Convenience food – postaw na wygodne rozwiązanie
Jak widzisz, convenience food to propozycja skrojona pod oczekiwania nawet wymagających kucharzy. Ma zaspokoić potrzeby Twoje i konsumenta. Ułatwić pracę i podnieść standard obsługi, od kuchni, po pracowników frontu. Co więcej, jest zdrowe i bezpieczne w użyciu. To propozycja, na miarę wymagań dzisiejszej gastronomii. Gotowy poznać ją bliżej?